
Příklad přepočtu:
K obědu máte brambory, maso a listový salát. Sacharidy, které je nutné počítat, jsou v tomto případě obsažené pouze v bramborách. Ve 100 g vařených brambor je 14,8 g sacharidů a k obědu byste neměla překročit příjem 60 g sacharidů, tedy 100 × 60/14,8 = cca 400 g vařených brambor. Pokud bude místo brambor rýže, pak si jí můžete naložit maximálně 200 g (100 × 60/27,6). Bude-li k bramborám řízek, je nutné část brambor ubrat, protože sacharidy jsou také v trojobalu.
Jiný, složitější příklad:
K obědu máte kuřecí vývar s nudlemi, kuřecí maso s rýží a grilovanou zeleninou. Porce polévky (cca 150 ml) má cca 10 g sacharidů (předpokládáme, že jde o vývar, ve kterém plavou nudle, ne kopec nudlí zalitý trochou vývaru – v tom případě by bylo nutné nudle zvážit a připočítat). 100 g vařené rýže má zaokrouhleně 30 g sacharidů. Maso je bez omezení, nemá sacharidy. Zbývá tedy ješ- tě 20 g sacharidů na grilovanou zeleninu. Záleží, jaká bude. Cuketa nemá skoro žádné sacharidy, zatímco barevná zelenina (mrkev, papriky, cibule, lilek) má do 10 g sacha- ridů ve 100 g. Grilováním se ale část vody odpaří, počítejme tedy raději 15 g sachari- dů ve 100 g. Můžete si tedy odvážit cca 130 g grilované barevné zeleniny (výpočet je 100 × 20/15).
Podrobnější údaje o obsahu sacharidů v potravinách najdete např. na http://www.kaloricke-tabulky.cz
100 g potraviny | Sach. (g) | 100 g potraviny | Sach. (g) |
Zelenina: | Přílohy: | ||
cibule | 9,6 | knackebrot | 13,3 |
žampiony | 4,8 | racio chlebíčky rýžové | 82 |
červená řepa | 10,6 | brambory vařené | 14,8 |
česnek | 26,9 | rýže bílá vařená | 27,6 |
dýně | 9 | rýže natural vařená | 27,3 |
fazolky | 7,1 | těstoviny vaječné vařené | 28 |
hrášek | 13,3 | těstoviny bezvaječné | 72 |
kapusta hlávková | 6,7 | knedlík houskový | 51 |
kapusta růžičková | 7,6 | knedlík bramborový | 37 |
křen | 22,4 | chléb pšeničný bílý | 48,8 |
kukuřice | 18,8 | chléb pšeničný celozrnný | 41,4 |
květák, brokolice | 4,4 | chléb žitný | 46,3 |
lilek | 8,2 | bageta | 55,4 |
mrkev | 9,6 | bílý rohlík, houska | 51,2 |
paprika červená, žlutá, oranžová | 5,2 | veka | 60 |
patizony | 10,2 | luštěniny vařené | 16 |
zelí bílé hlávkové | 4,5 | čočka nevařená | 59,2 |
zelí bílé kysané | 3,9 | fazole nevařené | 59,8 |
zelí červené hlávkové | 6,1 | hrách nevařený | 61,5 |
pór | 8,6 | Mléčné výrobky: | |
rajčata | 4,4 | mléko plnotučné - 100 ml | 4,6 |
špenát | 4,1 | mléko polotučné - 100 ml | 4,7 |
ředkvičky, řapíkatý celer | 3,7 | acidofilní mléko - 100 ml | 4 |
sójové výhonky (mungo) | 4,7 | kefír - 100 ml | 3,7 |
Ovoce (dužina bez slupky): | smetana ke šlehání - 100 ml | 3,2 | |
ananas | 10,1 | bílý jogurt | 5,9 |
angrešt, citrony, mandarinky | 10,6 | tvaroh nízkotučný, zakys. smetana | 4,4 |
banány | 23 | tvaroh tučný | 3,3 |
borůvky, jablka, třešně | 14,7 | tvaroh tvrdý | 1,5 |
broskve, višně | 12,5 | balkánský sýr, lučina, mozzarella | 1 |
brusinky, rybíz červený, meruňky | 13,7 | cottage | 4 |
grapefruity, slívy, kiwi, pomelo | 9,6 | bryndza, Tartare | 1,6 |
hrozny | 18,2 | žervé, Veselá kráva | 5 |
hrušky, mango, švestky, rybíz černý | 16,2 | eidam 30% t. v suš., hermelín, niva | 1,4 |
jahody, nektarinky | 8,8 | eidam 45% t. v suš., gouda, madeland | 1 |
maliny, ostružiny, pomeranče | 11,6 | ementál, apetito | 2,3 |
meloun červený | 5 | oštiepok | 3,3 |
meloun žlutý | 6,5 | pomazánkové máslo | 6,2 |
Ořechy: | Ostatní: | ||
kešu | 27 | ovesné vločky | 59,8 |
kokos strouhaný, pistácie | 17,5 | polenta | 75 |
lískové ořechy | 10,9 | solamyl (bramborový škrob) | 80 |
mandle | 19 | mouka pšeničná bílá | 70,7 |
vlašské ořechy, pekan | 14,6 | mouka pšeničná celozrnná | 61 |
arašídy | 4,7 | krupice pšeničná | 73 |
mouka žitná | 67,8 | ||
jáhly | 68,2 | ||
pohanka | 60 | ||
strouhanka | 79 | ||
rajský protlak | 23,3 | ||
houby sušené | 41,1 | ||
hovězí játra | 4,5 |
Pohybová aktivita
Přiměřená pohybová aktivita má příznivý vliv na průběh těhotenství a pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. V těhotenství je vhodná zejména chůze (alespoň 30 minut denně), ale také různá speciální cvičení pro těhotné a plavání.
Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015