
- Vyloučení volných (jednoduchých) cukrů, jako je bílý a hnědý cukr (řepný i třtinový), med, hroznový cukr atd., a všech potravin a nápojů, které je obsahují: džusy, limonády, sladkosti, sladké pečivo, různá dochucovadla (kečup, hořčice, majonéza, dresinky), rajský protlak, sterilované a nakládané zeleniny, instantní produkty, ale i paštiky a další uzeniny.
- Potraviny obsahující složené cukry (polysacharidy neboli škroby), které jsou obsaženy především v pečivu a dalších přílohách (brambory, rýže, těstoviny atd.), nelze ze stravy vyloučit. Ve výživě jsou stejně důležité jako tuky a bílkoviny, jinak by strava nebyla vyvážená. Jejich příjem je ale nutné omezit na 200–250 g denně, rozložit do 6 denních jídel a dodržet dostatečný interval mezi jednotlivými jídly (2 až 4hodinový).
- Zpočátku je nutné potraviny obsahující sacharidy odvažovat na kuchyňské váze a počítat jejich obsah sacharidů (viz tabulka obsahu sacharidů).
Snídaně |
40 g sach. | obyčejný chléb, máslo, margarín, vejce, šunka od kosti, zelenina, pozor na mléčné výrobky |
Přesnídávka |
30 g sach. | ovoce, mléčné výrobky, pečivo |
Oběd |
60 g sach. | polévka, maso + příloha, zelenina, není vhodné ovoce po obědě |
Svačina |
30 g sach. | ovoce, mléčné výrobky, pečivo |
Večeře |
60 g sach. | viz oběd |
2. večeře | 30 g. sach. | měla by vždy obsahovat složené sacharidy – tzn. pečivo, není vhodné samotné ovoce či mléčný výrobek |
4. Co obsahuje minimální množství sacharidů a nemusíte proto počítat:
- některé druhy zeleniny: kedlubna, brokolice, salátová okurka, zelená paprika, cuketa, listové saláty, ale také avokádo (ostatní druhy zeleniny obsahují již vyšší množství sacharidů a je nutné je započítávat (viz tabulka obsahu sacharidů)), pozor na kukuřici, obsahuje vyšší množství sacharidů, podobně jako přílohy, nutno vážit, podobně je nutné vážit zelený hrášek,
- maso (kromě hovězích jater), ryby, vejce, máslo, margariny (pomazánkové máslo je mléčný výrobek – nutno počítat, (viz tabulka obsahu sacharidů)) a další tuky.
5. Tuky a bílkoviny obsažené ve stravě nemají přímý vliv na glykémii a jejich příjem není omezen. Je však vhodné to s tuky nepřehánět (omezit tučné maso, smetanové mléčné výrobky).
6. Ovoce také obsahuje jednoduché cukry, ale pokud se najednou nesní více než 1 kus, glykémie zůstává v normě. Ovoce jíme pouze v rámci svačin, nekombinujeme s hlavními jídly, ani se jím nedojídáme mezi jídly. Zcela nevhodné je doslazované ovoce (kompoty, kandované ovoce, marmelády, včetně dia).
7. Podle naší zkušenosti mají některé těhotné diabetičky po mléku a mléčných výrobcích k snídani vyšší hodnoty glykémie, než by odpovídalo obsahu sacharidů a než po stejné dávce stejného mléčného výrobku snědeného v jinou denní dobu. V těchto případech je nutné mléko a mléčné výrobky nesnídat a vzít si je např. až k dopolední svačině.
8. Prakticky veškeré celozrnné pečivo v obchodech je dobarvované karamelem nebo sladem a výrazně zvyšuje glykémii. Kupujte proto bílé pečivo a obyčejný chléb. Celozrnným výrobkům dejte přednost pouze, je-li z ověřených zdrojů (bio, domácí).
9. Ze stravy vynechejte většinu uzenin (salámy, párky, klobásy, paštiky). Kromě nevhodného složení a řady škodlivých látek obsahují také sacharidy, včetně jednoduchých cukrů. Vhodná je pouze kvalitní šunka od kosti.
10. Vynechejte též potraviny obsahující náhradní sladidla, tzv. light potraviny a dia výrobky. Jejich bezpečnost pro plod nebyla dostatečně potvrzena.
11. Nápoje: doporučujeme vodu, neslazený čaj (pouze pozor na ovocné sypané čaje s kousky ovoce) a neslazenou kávu či meltu (Caro). Do 1,5 l vody je možné vymačkat 1 citrusový plod. Ovocné džusy a šťávy nejsou vhodné kvůli vysokému obsahu jednoduchých cukrů.
12. V těhotenství je velmi důležité jíst druhou večeři obsahující složitější sacharidy (např. kousek pečiva), protože příliš dlouhý interval mezi večeří a snídaní vede k tvorbě ketolátek, které se pak objeví v ranní moči a signalizují noční hladovění.
Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015