
Navzdory tomu, že ideálním způsobem výživy novorozence a kojence je kojení z prsu, v některých situacích je odstříkávání mateřského mléka nezbytné a každá matka by tak měla zvládat jeho správnou techniku.
Situace, ve kterých je doporučováno odstříkávání mateřského mléka
- oddělení matky a dítěte po porodu (v této situaci je nutné začít mléko odstříkávat již během prvních 6 hodin života dítěte)
- oddělení matky a dítěte z důvodu nemoci, zaměstnání či cestování
- bolestivost a nadměrné nalití prsů
- nadbytek či naopak nedostatek mateřského mléka
- vytvarování bradavek
- dárcovství mateřského mléka
V prvních dnech po porodu preferujeme odstříkávání rukou před použitím odsávačky, protože nejvíce napodobuje sání dítěte při kojení. Při tomto způsobu odstříkávání též hrozí menší riziko bakteriální kontaminace mateřského mléka. U starších dětí je vždy třeba zvážit, proč a jak dlouho se bude mléko odstříkávat. Odstříkávání rukou nebo pomocí manuální odsávačky je vhodné pro občasné nebo krátkodobé použití. V situacích, kdy je nutné dlouhodobější či frekventovanější odstříkávání, raději použijeme elektrickou odsávačku.
Je důležité si uvědomit, že množství tvořeného mateřského mléka během dne kolísá, a důležitá je tedy především jeho tvorba za celý den. Mění se i vzhled mléka v průběhu jednotlivých kojení. Přední mléko je průhledné až namodralé, zadní mléko je smetanově bílé.
Obecné zásady odstříkávání:
- odstříkávání by mělo co nejvěrněji napodobit kojení; mléko by tedy mělo být odstříkáváno nejméně tak často a tak dlouho, jak by dítě bylo kojeno (nečekat na pocit plnosti prsů, který může vést ke snížené tvorbě mateřského mléka),
- prs není nutné před odstříkáváním umývat či dezinfikovat, postačí každodenní sprcha,
- odstříkávání by se mělo provádět na klidném a tichém místě, aby se posílil vypuzovací reflex,
- pokud odstříkáváme elektrickou odsávačkou, je vhodné nastavit co nejnižší tlak pro počáteční sání nebo odstříkávat menší silou a při vytékání mléka postupně na síle přidávat,
- všechny pomůcky používané k odstříkávání či přicházející do kontaktu s mlékem musí být pravidelně myty.