
Vitamin B2 (riboflavin) je koenzym pro buněčné dýchání, má protektivní účinky na plod.
Dobrým zdrojem vitaminu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen i v mléce, vejcích, vepřovém a hovězím masu, v rybách, tvarohu, kakau a v ořeších. Těhotenství a kojení klade zvýšené nároky na příjem vitaminu B2.
Následky hypovitaminózy (nedostatku)
Výskyt deficitu riboflavinu v těhotenství není častý. Ve dvou studiích nebyl objeven žádný vztah mezi hladinou riboflavinu u matky a výsledkem těhotenství. Studie z roku 1978 nezjistila žádnou souvislost mezi hladinou vitaminu a nízkou porodní hmotností. Nedostatek riboflavinu je ale teratogenní u zvířat.
Vitamin B2 je také (vedle kyseliny listové, vitaminu A a železa(link is external)) vhodný doplněk terapie chudokrevnosti v průběhu těhotenství.
I když riboflavin přestupuje do mateřského mléka, užívání doplňků stravy tento vitamin obsahující kojícími matkami nezvýšilo hladinu vitaminu v mléce.
Symptomy avitaminózy jsou záněty kůže, ragády (praskliny) ústních koutků, slzivost, nervozita.
Následky hypervitaminózy
Nejsou známy nežádoucí vlivy hypovitaminózy riboflavinu na plod.
Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství
Mgr. Lenka Sobková