
Význam minerálů v těhotenství - obrázek
Minerály (Ca, P, K, Na, Cl, Mg) tvoří v organizmu asi 0,7% atomů, stopové prvky (Fe, I, Zn, Cu, Co, Se, Mo, F atd.) asi 0,01%. Přesto, že se v organizmu pohybují v takto malých množství, jsou nezbytné pro správnou činnost organizmu matky i dítěte. Na rozdíl od vitaminů, nedostatek minerálů a stopových prvků a s nimi fatální následky na průběh těhotenství se u nás běžně nevyskytují (snad až na železo a jód).
název | funkce | zdroj | DDD (mg) | DDD v průběhu těhotenství a laktace (mg) | poznámky |
železo (Fe) | krvetvorba | červené maso, žloutky, játra, rostlinné zdroje | 15 - 20 | 20 - 60 |
Hemové Fe z živočišných zdrojů se vstřebává lépe (až 20%) než nehemové Fe ze zdrojů rostlinných. Během těhotenství a laktace většinou příjem Fe ze stravy nepokrývá potřebu. |
vápník (Ca) | důležitý pro pevnost kostí a zubů | mléčné výrobky, luštěniny, ořechy | 1200 - 1500 | 1200 - 2000 | Spolu s jinými působí jako prevence předčasného porodu a těhotenské hypertenze. Deficit vápníku je běžný nejen u těhotných žen, ale též u většiny populace. Dochází poté k tomu, že organizmus čerpá ze zásob kosterní soustavy. |
hořčík (Mg) | činnost nervů a svalů | celozrnné pečivo, mléčné výrobky, drůbež, ryby, citrusové plody | 400 | 450 | Nedostatek Mg během těhotenství může vést k předčasným děložním stahům, předčasnému porodu a poruchám funkce placenty. |
zinek (Zn) | funkce kůže, zraku, imunity | celozrnné pečivo, hrách, rýže, sója, mléko, maso, játra, ryby | 15 | 15 (až 19 pro kojící) | Při současném podávání vysokých dávek Fe a kyseliny listové se Zn hůře vstřebává. |
jod (I) | činnost štítné žlázy | mořské ryby, minerálky | 0,15 - 0,23 | 0,15 - 0,26 | Nedostatek I způsobuje zvětšení štítné žlázy, zvýšenou kojeneckou úmrtnost, kretenizmus, u nás se díky jodaci soli vyskytuje výjimečně. |
sodík (Na) | osmotická a acidobazická rovnováha, svalové dráždivost | kuchyňská sůl | 1400 - 5000 | 1400 - 5000 | Nedostatek Na se v těhotenství běžně nevyskytuje. Zvýšený příjem vede k hypertenzi, dětem se proto strava nesolí asi do věku 2,5 let. |
draslík (K) | funkce nervové soustavy a svalů, metabolizmus cukrů | maso, meruňky, banány,brambory | 1000 - 4000 | 4000 - 5000 | Vysoké hladiny K v prvním trimestru mohou přispět k rozvoji gestačního diabetu a hypertenze. Nedostatek může vést k paralýze dechových funkcí u matky a k potratu. |
chlór (Cl) | osmotická rovnováha, žaludeční kyseliny | kuchyňská sůl, zelenina | 3500 | 3500 | Zvýšený příjem může vést k rozvoji gestačního diabetu a hypertenze u dítěte v pozdějším věku. |
fosfor (P) | pevnost kosterní soustavy a zubů | ryby, luštěniny, vejce, celozrnné výrobky | 800 - 1200 | 800 - 1200 | Vstřebatelnost je ovlivněna hladinou vápníku a hliníku, nedostatek P se vyskytuje velmi vzácně |
měď (Cu) | funkce imunitního systému, součást hemoglobinu | ořechy, hrozny, vnitřnosti | 25 | 1,8 - 2,2 |
zdroj: Bezpečné užívání léčivých rostlin v těhotenství
Mgr. Lenka Sobková