
Hygienické zásady při přípravě potravin pro těhotnou ženu - obrázek
Těhotné ženy musí zvýšeně dbát také na dodržování hygienických zásad při práci se syrovým masem: tj. umývat si ruce po manipulaci se syrovým masem, nedotýkat se sliznice úst a očí, umývat kuchyňské povrchy, které přišly do styku se syrovým masem.
- Z mléka a mléčných výrobků používat pouze pasterované mléčné výrobky a mléko. Vyhýbat se měkkým zrajícím sýrům.
- Pečlivě mýt zeleninu před požitím. Při jejím pěstování používat pouze dostatečně vyzrálý kompost. Dobře omývat také ovoce před konzumací.
- Nepít jinou vodu než pitnou.
- Dodržovat hygienické podmínky při přípravě jídla, tzn. nemíchat nádobí, prkénka apod. pro ještě tepelně neošetřené suroviny s jídlem připraveným ke spotřebě (nemíchat nečisté a čisté provozy pro přípravu jídel).
- Těhotné obecně by se měly vyhýbat styku s kočkami. Vyhnout se kontaktu s materiály, které mohou být kontaminovány fekáliemi koček. U těhotných žen, které jsou v riziku tohoto onemocnění, lze provádět sérologické testování, event. léčení akutních infekcí, což snižuje možnost a závažnost přenosu infekce na plod.
Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015