
Produkce mateřského mléka v mléčné žláze prsu je řízena souhrou několika hormonů. V období kolem porodu klesá hladina estrogenů a progesteronu, které jsou zodpovědné za přípravu mléčné žlázy na kojení.
Tento pokles vede ke zvýšení hladin prolaktinu, hormonu podporujícího tvorbu mateřského mléka, jehož činnost byla do té doby utlumena. Sání dítěte vyvolává reflexní uvolňování hormonu oxytocinu, který kontrahuje svalové buňky vývodů mléčné žlázy, čímž dochází k vypuzení mléka. Denní produkce mléka se pohybuje mezi 1–1,2 litry.
Během prvního týdne po porodu tvoří mléčná žláza prvotní mléko, mlezivo (odborně kolostrum), které sice poskytuje méně energie než zralé mateřské mléko, ale obsahuje více bílkovin a vitaminů A, E a K (tab. 1), a je tak lépe přizpůsobeno prvotním potřebám dítěte. Kolostrum je ve druhém týdnu života novorozence vystřídáno tzv. přechodným mlékem, v němž dochází ke zvýšení obsahu tuku a sacharidů a bílkovina naopak klesá. Zralé mateřské mléko se tvoří od třetího týdne po porodu a obsahuje více než sto známých látek.
Výživové hodnoty kolostra, zralého mateřského mléka a kravského mléka:
Obsah na 100 ml |
Kolostrum |
Zralé mateřské mléko |
Kravské mléko |
Energie |
56 kcal/235 kJ |
66 kcal/277 kJ |
65 kcal/273 kJ |
Bílkoviny |
2,7 g |
0,9–1,2 g |
3,4 g |
Tuky |
2 g |
3,5 g |
3,7 g |
Sacharidy |
5,7 g |
7 g |
4,6 g |